Tweedaagse basiscursus zeefdruk

Leer in twee dagen (op beide dagen 10u30 – 16u30 uur) de basistechniek van het zeefdrukken in een kleine groep van maximaal 10 cursisten. Voor beginners of voor degenen die hun kennis even op willen frissen. In stevig tempo nemen we de verschillende vaardigheden door: rakelen, monoprinten, sjabloondruk, belichten, films maken, etcetera … Doe mee, experimenteer met kleur, vorm en techniek en ontdek of zeefdrukken misschien ook wat voor jou is.

20160226_annelies_bloemenvaas

De eerste dag

Je begint op de eerste dag met sjabloondruk, hierbij werk je met papieren vormen, daarmee kan je snel een vorm maken en afdrukken maar je kunt er niet heel kleine vormen mee drukken. Ook maak je monoprints (unieke drukken met gemengde inkt) en werk je in lagen met dekkende en transparante kleuren. Op deze dag wordt uitgelegd hoe je met belichten fijnere vormen (tekeningen, foto’s, teksten) kunt belichten, dat gaan we de tweede dag doen.

De tweede dag

Je maakt een tekening op een transparant vel, of je gebruikt een (eigen) foto (zwart-wit gemaakt of gerasterd) geprint op een transparant vel (de film). Je leert hoe je een laagje lichtgevoelige pasta (fotocoat) aanbrengt op het raam, en daarna belicht je de tekening, foto of tekst op het zeefdrukraam. Je drukt een ontwerp in één of meer lagen. We drukken op papier en karton. Aan het einde van de dag maak je het raam weer helemaal schoon met stripper en de hogedrukspuit.

Wat leer je in een tweedaagse basiscursus

Je leert met papieren sjablonen te drukken, in lagen te drukken en te positioneren. Ook kan je na deze cursus zelf met de holrakel fotecoat aanbrengen op een zeefdrukraam, en daarna zelf een het raam belichten en uitspoelen.  Je leert afdrukken met de rakel. Je leert hoe je een ontwerp op moet delen in lagen en hoe je voor elke laag een sjabloon of een belichte zeef maakt. Ook zie je hoe je foto’s kunt rasteren zodat je ze af kunt drukken.
Je leert geen keramische transfers zeefdrukken, daarvoor is er niet genoeg tijd in twee dagen. Dat kun je wel leren in de avondcursus van zes of acht avonden, of op de servies zeefdrukken workshop.

Na deze cursus

lian_zwembad

Na deze cursus heb je de basis onder de knie en kan je zelfstandig aan de slag op de open werkplaats dagen. Hieraan kan je deelnemen als je bij Zeefdrukles een basiscursus hebt afgerond. De data van de open werkplaats dagen vind je in de agenda. Graag wel even inschrijven, want er is beperkt plaats. Helaas kan je op de open werkplaats geen mensen meenemen die nog niet kunnen zeefdrukken.

Praktische informatie

Je gaat twee dagen van 10u30 tot 16u30 aan de slag. Voor lunch, thee en koffie wordt gezorgd. De cursusprijs is inclusief inkt, gebruik van de zeefdrukramen, chemie, schoonmaakmiddel, thee/koffie etc. Alleen het papier en karton dat je gebruikt worden naar gebruik afgerekend, meestal is dat niet meer dan een paar euro.

Bekijk alle basiscursussen in de agenda.