Basiscursussen zeefdrukken

Zeedruk van Lidwien

Leer de basistechniek van het zeefdrukken in twee of drie dagen, of in vier of acht avonden, of … Voor beginners of voor degenen die hun kennis even op willen frissen. In stevig tempo nemen we de verschillende vaardigheden door: rakelen, monoprinten, sjabloondruk, belichten, films maken, etcetera… Doe mee, experimenteer met kleur, vorm en techniek en ontdek of zeefdrukken misschien ook wat voor jou is.

Je begint met sjabloondruk, monoprint en gelaagd werken met kleur en transparantie. Geloof me, je hebt er je handen vol aan, maar aan het eind van deze dag ben je in staat om de inkt enigszins behoorlijk op papier te krijgen, en doordat je met verschillende vormen en lagen inkt werkt krijg je een idee hoe het zeefdrukken werkt en wat jij ermee wilt.

verschillende drukgangen met verschillende kleuren op verschillend gekleurd papier (Katharina).

Daarna leer je belichten, daarmee kan je fijnere vormen drukken dan met sjablonen. Je gaat je  eigen ontwerp drukken. Je kunt werken met een foto, of met een eigen tekening. Gebruik de ervaring en inzichten van de eerste dag om niet simpelweg je foto of tekening af te drukken, maar om er een mooi gelaagd en gekleurd geheel van te maken. We drukken op papier en karton, en we drukken een kleine oplage (vanaf 5 stuks) zodat je gaandeweg kunt experimenteren met verschillende kleurstellingen, transparanties en drukgangen.

Ontwerp van Crisja.

Als er nog  tijd is kun je ook nog drukken op textiel. Bij de basiscursus van zes avonden en in de zeefdruk cursussen van vijf avonden of vijf dagen is er ook tijd voor het drukken van keramische transfers, als je wilt.

Na de basiscursus kun je zelfstandig aan de slag op de open werkplaats dagen.

Deelnemers

Er is plaats voor maximaal 10 cursisten per cursus. Door de kleine groep is er tijd en ruimte voor persoonlijke begeleiding.

Er is niet echt een minimum leeftijd voor de basiscursus zeefdrukken, meestal houd ik 15 jaar aan. Als je mee wilt doen dan moet je zelfstandig kunnen werken, geïnteresseerd zijn en je eigen rommel opruimen. Maar ja, de ene dertienjarige is daar beter in dan een andere vijftienjarige…

Wat kost een basiscursus zeefdrukken?

Bij elke basiscursus (onderaan deze pagina of bekijk de basis cursussen in de agenda) staat wat die cursus kost. Omdat de duur en de opzet van de cursussen wat verschilt kan de prijs per cursus ook verschillen. Meestal gelden deze prijzen:

 • 2-daagse basiscursus: € 150,-
 • 3-daagse basiscursus: € 225,-
 • 8 avonden basiscursus: € 260,-
 • 4 avonden basiscursus zeefdruk en vormgeven  € 150,-

De cursus prijs is inclusief:

 • Koffie en/of thee
 • Lunch (behalve bij een avondcursus, alleen de zomer avond cursus van een week begint met een simpele maaltijd)
 • Inkten
 • Films (transparanten om mee te belichten)
 • Het gebruik van de zeefdruk ramen
 • Chemie, schoonmaakmidddel etc.

De cursus prijs is exclusief:

 • Het papier en/of de stof waar je op drukt. Dit wordt naar gebruik afgerekend. je kan/mag ook zelf papier en stof meenemen.

Bekijk alle komende cursussen in de agenda. Vanaf drie personen kan er ook een zeefdruk cursus op maat geboekt worden.