Basiscursus ontwerpen voor zeefdruk in 4 avonden

Deze cursus is een korte basiscursus in vier avonden, van 19 tot 22 uur, met extra aandacht voor het maken van je eigen ontwerpen en illustraties. We gaan kijken naar werk van een aantal ontwerpers en gaan op verschillende manieren met zeefdruk aan de slag. Je gaat zowel op de computer werken als gewoon met de hand, en met combinaties van beide.
Je hoeft niet per se een eigen computer of laptop te hebben, in dat geval help ik je digitaal op weg. Maar als je zelf foto’s wilt kunnen bewerken dan is het wel heel handig als je zelf een laptop of computer hebt met Photoshop of Gimp (gratis) erop geïnstalleerd.

Wat leer je in deze basis- en ontwerpcursus?

sjabloondruk

Je leert hoe de zeefdruk techniek werkt, en hoe je je idee zo vorm kan geven dat je het kan zeefdrukken. Je moet het vooral dóén, lekker experimenteren, dan kom je erachter wat wel en niet goed werkt voor jou. Oefening baart kunst!

De eerste avond: sjabloondruk
woensdag 1 april

We gaan naar aanleiding van het werk van onder andere Sandberg, Dick Elffers en Matisse aan de slag. Met papieren sjablonen kan je snel wat afdrukken. De sjablonen dwingen je tot wat grovere vormen, en je kan het papier ook scheuren, zo krijg je een mooie stoere grafische uitstraling.

Je gaat een eenvoudig ontwerp voor 2 lagen/drukgangen maken. Je gaat in twee lagen drukken, met effen kleuren en met gemengde inkten (monoprint) en met dekkende en transparante inkten. Je leert ook positioneren zodat je weet waar je tweede laag terecht komt. En je leert de weg in de werkplaats kennen, en hoe je de zeef weer schoonmaakt.

De eerste avond werken we op papier want dat werkt wat makkelijker, hierna kan je – als je dat wil – ook op textiel drukken.

Het gaat deze avond vooral om het opdoen van handigheid en de rol van het toeval (geniale ongelukjes!), al mikken we zeker op een mooi eindresultaat.

De tweede avond: vlak en lijntekening
woensdag 8 april

Zeefdrukken van Tim.

We starten de avond met een korte terugblik op vorige week en met een korte uitleg over tekenen op een transparant en belichten. Voor de inspiratie kijken we o.a. naar het werk van Piet Parra, die fantastische tekeningen en teksten gezeefdrukt heeft.

We gaan deze avond een ontwerp maken voor twee lagen, één laag is een groter vlak dat je met een papieren sjabloon drukt, de tweede laag is een lijntekening die je met de hand op een transparant vel maakt. Een handgemaakte tekening wordt met zeefdrukken door de gelijkmatige inktafgifte strak en grafisch, er is met zeefdrukken niet zoiets als een “knullig tekeningetje”, het ziet er altijd goed uit! En de combinatie van een groter vlak met een lijntekening doet het ook altijd goed.

Je leert fotecoat (lichtgevoelige pasta) op een raam aanbrengen. Als dat goed gedroogd is kan dat belicht en daarna uitgespoeld worden zodat de vorm – die je op een transparant vel getekend hebt – uitgespaard wordt in de zeef. Zo kan je je tekening afdrukken.

Ook leer je hoe je de fotecoat weer van het raam af krijgt (met stripper en hogedrukspuit).

Er wordt uitgelegd hoe het werkt met foto’s en zeefdruk, hoe je (op de computer in Photoshop of Gimp) rastert, dat gaan we de week hierna doen. Als je wil kan je dat thuis alvast voorbereiden.

De derde avond: fotografisch beeld
woensdag 15 april

Deze week gebruiken we – uiteraard – zeefdruk grootmeester Warhol als inspiratiebron. Heb je twee digitale linkerhanden, maar wil je toch wat met een foto doen, dan kan je me eerder in de week een foto mailen, dan raster ik die voor je.

Deze week ga je een gelaagd ontwerp maken waarvan één laag een (deel van een) foto is.

Rasters maken in meer kleuren

De vierde avond: in de mix!
woensdag 22 april

De laatste avond kan je óf nog verder met het afdrukken van je ontwerp van vorige week, of je kan nog een nieuw ontwerp maken. En we gaan afdrukken op foute glitter papiertjes, kunstvilt, geschilderde achtergronden, fineer, hout, tijdschrift pagina’s, … als het maar plat is! Neem vooral ook allerlei ondergronden van huis mee.

Wat moet je kunnen voor deze cursus?

Eigenlijk niet zo veel… Het is een basiscursus dus ervaring met zeefdrukken is niet nodig. Ook hoef je niet goed te kunnen tekenen of ontwerpen, met een beetje vorm- of kleurgevoel en natuurlijk een sprankje inspiratie en fantasie kom je er wel.
Je hebt zeker wat aan deze cursus als je al kunt ontwerpen of illustreren, want met een nieuwe techniek ontdek je altijd nieuwe manieren om vorm en kleur te gebruiken. Maar je kunt ook meedoen als je eigenlijk nooit tekent of niet ontwerpt. In beide gevallen gebruik je de zeefdruk techniek om je ideeën vorm te geven.
Als je niet op een computer wil of kan werken kan je ook alles met de hand tekenen. Voor de derde avond wordt dan – als je op tijd een foto mailt – één keer een foto voor je gerasterd.

Grof gerasterde foto

Wat leer je niet in deze ontwerpcursus?

Als je nog nooit met computerprogramma’s als Photoshop, Illustrator, Gimp of Inkscape gewerkt hebt of je bent er nog niet handig mee, dan kan je hier in de cursus wel een beginnetje mee maken maar het is niet haalbaar om er in deze korte tijd helemaal in thuis te raken. Al kan je hierna zeker iets maken op de computer. Als je met een computer wil werken, neem dan zelf een laptop mee waarop in ieder geval Adobe Photoshop (betalen) of Gimp (gratis) geïnstalleerd is, en eventueel Adobe Illustrator (betaald) of Inkscape (gratis). Met Photoshop Elements kan je niet rasteren, dus daar heb je niet zo veel aan.

Omdat deze cursus maar vier avonden duurt leer  je geen keramische transfers zeefdrukken. Dit kan je wel leren in de basiscursus van acht avonden of in de tweedaagse zeefdrukken op servies cursus.

Na deze cursus

Als je in deze cursus zo handig geworden bent dat je zelfstandig kan werken (dat is uitdrukkelijk wel de bedoeling, hoor) dan ben je welkom op de open werkplaats dagen en avonden. Daar kan je zelfstandig aan de slag. Schrijf je voor de open werkplaats wel van tevoren in via de website, want er is beperkt plaats.

Bekijk alle basiscursussen in de agenda.