Basiscursus zeefdruk in 4 avonden

Deze basiscursus duurt vier avonden. De dag van de week wisselt per cursus. Hij is korter dan de basiscursus in 8 avonden. Het tempo ligt wat hoger, en je leert geen keramische transfers drukken.

Leer de basis in vier avonden. Je gaat je eigen ontwerpen en foto’s afdrukken, zo ontdek je welke kleuren en technieken jou het beste liggen. De docent is een ervaren grafisch ontwerper en kan je leren om je ideeën om te zetten naar een zeefdruk.

Je kunt op de computer werken om je beeld voor te bereiden, vooral bij foto’s is dat handig, maar het hoeft niet, je kunt ook alles met de hand doen. Het is maar net wat je wil. Op deze cursus komen vaak ontwerpers en kunstenaars die de techniek willen leren, maar ook mensen die geen professionele beeldende opleiding hebben. Je hoeft niet per se goed te kunnen tekenen of schilderen om mooie zeefdrukken te maken. Wel wordt er verwacht dat je je eigen beeld maakt ( of leent  🙂 ): bij deze cursus maak je echt je eigen werk, we werken we niet met standaard plaatjes. Je kunt drukken wat je wil: teksten, foto’s, tekeningen, kleurvlakken, abstract, illustratief, realistisch, strak of schilderachtig. Vaak is een heel simpel ontwerp al prachtig.
De minimum leeftijd is 16 jaar.

Wat leer je in vier avonden basiscursus?

Zeefdrukles werkplaats
De ruime Zeefdrukles werkplaats

Je leert zeefdrukken op papier én op textiel. Je werkt in een goed uitgeruste grote werkplaats in een oud pakhuis, met onder andere een laserprinter voor het printen van de transparanten om mee te belichten, twee belichters, een ruime spoelruimte met een hogedrukspuit, een fixeerpers voor textiel en een ruim assortiment ramen, een ruim assortiment papier, wat textiel en zeefdruk inkten op waterbasis. Deze cursus is te kort om het maken van keramische transfers en het zeefdrukken met keramische pigmenten te behandelen. Gaandeweg behandelen we verschillende manieren van zeefdrukken, hoe je een ontwerp opbouwt, hoe je in lagen drukt en hoe je kleur en compositie kunt gebruiken.

De cursisten

Er zijn maximaal 10 deelnemers. Zolang de anderhalve meter maatregel van kracht is zijn dat er maximaal zes. Dat is een kleine groep dus er is ruimte voor individuele aandacht. De eerste algemene uitleg gaat klassikaal, maar in de loop van de cursus gaat iedereen steeds meer haar of zijn eigen pad volgen. Behalve van de docent leer je vooral veel van elkaar. In de loop van de cursus bekijken we regelmatig elkaars werk en het werk andere ontwerpers en kunstenaars.

Gelaagde foto zeefdruk
Gelaagde foto zeefdruk

De kosten

De prijs staat bij de cursus. Je kan je onderaan deze pagina inschrijven en online afrekenen. Deze cursus is inclusief het gebruik van ramen, chemie, inkten, prints om mee te belichten of transparante vellen om zelf op te tekenen of schilderen, en thee/koffie met wat lekkers erbij. Overige materialen zoals papier, stof en keramisch materiaal worden naar gebruik afgerekend (ja kan pinnen in de laatste les). Dat bedrag varieert van een paar euro tot meestal niet meer dan ca 15,- per persoon. Uiteraard mag je ook je eigen papier en stoffen meenemen om op te zeefdrukken.
Annuleren kan tot twee weken voor aanvang kostenloos. Tot een week voor aanvang krijg je de helft terug. Bij een annulering van een week of korter van tevoren krijg je helaas geen geld meer terug, wel kan je in overleg iemand anders in jouw plaats laten komen.
De cursusprijs is inclusief 21% btw, als je betaald hebt ontvang je automatisch een btw factuur via de mail.

Na de basiscursus

2016-06_linde_sjabloondruk
Sjabloondruk

Na de basiscursus kan je – als je wil – zelfstandig aan de slag op de open werkplaats dagen en avonden. Daar kan je je voor inschrijven als je in staat bent om zelfstandig te werken én als je bij Zeefdrukles een basiscursus hebt gevolgd. Schrijf je wel even van tevoren in want er is beperkt plaats.

Zeefdruk van Tim
Zeefdruk van Tim

Bekijk alle basiscursussen in de agenda.