Laden Evenementen

« Alle Evenementen

 • Dit evenement is voorbij.

Ontwerpen met Adobe Illustrator, zes vrijdagmiddagen

vrijdag 18 november 2022 13:30 - 16:30

€280,00

Adobe Illustrator is een programma waar je ontzettend veel mooie dingen mee kunt maken, maar het werkt als je ermee begint – op zijn zachtst gezegd – niet intuïtief. Toch looont het de moeite om wat energie in dit programma te stoppen. Uiteindelijk kan ook jij spetterende, gelaagde, schaalbare en uitgebalanceerde ontwerpen maken. Je leert werken met Adobe Illustrator en je ontwerp klaar maken voor zeefdrukken. Je gaat in deze cursus echter niet zelf zeefdrukkken.

Aan de hand van een aantal ontwerpoefeningen word je stap voor stap handiger. We bekijken het werk van een aantal ontwerpers en ontdekken wat er allemaal mogelijk is. Ontdek je eigen beeldtaal. Het gaat niet alleen om digitaal handig worden, maar vooral om het plezier in het grafisch vormgeven. Zodat je zo handig wordt dat je je ideeën om kunt zetten in eigen ontwerpen die je kunt laten drukken, of die je later zelf kunt zeefdrukken.

Door de kleine groep – maximaal 12 cursisten – is er ruimte voor persoonlijke inbreng en aandacht.

Cursusdata

Op zes vrijdagmiddagen, telkens van 13u30 t/m 16u30:

 1. vrijdagmiddag 18 november 2022
 2. vrijdagmiddag 25 november
 3. vrijdagmiddag 2 december
 4. vrijdagmiddag 9 december
 5. vrijdagmiddag 16 december
 6. vrijdagmiddag 23 december

Wat leer je in de cursus?

Afhankelijk van de wensen en interessen in de groep kan het cursusprogramma wat aangepast worden. Maar in grote lijnen is er deze opbouw:

 • les 1  De blokkendoos: basisvormen. Hoe maak je vormen met de tekengereedschappen.
 • les 2  Foto en tekening. Tekening met de hand en automatisch overtrekken, foto omzetten in vector vlakken.
 • les 3  Vormen en letters: logo. Typografie, lettervormen, penselen.
 • les 4  Illustratie opbouwen. Lagen, compositie, patroon maken, kleurpalet.
 • les 5  Poster ontwerpen. Indeling, hiërarchie (wat is het belangrijkst), balans in je ontwerp.
 • les 6  Afronding, eigen drukwerk maken, laatste tips & tricks.
  Je ontwerp voorbereiden voor drukwerk. Maak een eigen visitekaartje (of iets anders) en stuur dat naar de drukker. Hoe bereid je je ontwerp voor voor zeefdruk?

Hierna weet je nog lang niet alles van Illustrator, maar je weet dan wel genoeg om online tutorials – en daar zijn er heel veel van – beter te kunnen volgen.

Dekkingsmasker

Van wie krijg je les?

Ik ben Esther Mosselman, grafisch vormgever (Rietveld Academie) met ruim 30 jaar ervaring en daarnaast docent aan het Mediacollege Amsterdam, afdeling mediavormgeving. Sinds het eind van de jaren ’80 werk ik met Illustrator. Graag deelt ik mijn favoriete ontwerpers en hun werk met je, en geef je inkijkjes in een aantal van mijn eigen ontwerpen.
Techniek is fantastisch, maar het gaat er vooral om dat je er zó handig mee wordt dat je je ideeën in de computer en in je ontwerp krijgt. Het gaat me dus ook om het ontwerpen. Wat wil je, hoe kan je dat gaan doen, en welke keuzes maak jij in je ontwerp proces?

Hoe zit een les in elkaar?

We beginnen – na de eerste les – met het terugkijken op de ontwerpen van de vorige week. Wat ging er goed, wat ging er mis, zijn er nog vragen?
Dan is er de uitleg van de nieuwe lesstof met één of meer korte oefeningen, want dan onthoud je het beter. Er is ook inspiratie in de vorm van voorbeelden van bestaande ontwerpen. En elke week is er een nieuwe opdracht. Na een pauze van 15 tot 20 minuten met thee of koffie ga je aan de slag met de nieuwe ontwerpopdracht en eventueel met de oefeningen. Als er dan iets niet lukt kan je het gelijk vragen en loop ja later thuis minder snel vast.

Je kunt de opdracht of het merendeel ervan in de les af krijgen. Het is wel aan te raden dat je nog iets thuis doet want dan haal je meer uit de cursus, maar het hoeft niet. We werken met een online platform waar je de lesstof van die week (en van daarvoor) kunt vinden, en waar je je werk kunt uploaden.

Wat heb je nodig?

Een eigen laptop met daarop Adobe Illustrator. Verder moet je vanaf je laptop kunnen mailen.

Maak een patroon door een element automatisch te laten herhalen.

Voor wie is deze cursus?

Voor mensen die nog niet zo handig zijn met Adobe Illustrator, of er zelfs nog nooit iets mee gedaan hebben. Maar eigenlijk vooral voor mensen die plezier hebben in ontwerpen.

Zes middagen in natiuurlijk niet genoeg voor alle ins en outs van Illustrator, maar je beht dan wel een basis waarvanuit je jezlef verder kunt ontwikkelen.

Wat gebeurt er bij een lockdown?

Als de cursus door overheidsmaaatregelen niet meer gegeven mag worden schakelen we over naar online lessen.

Kan ik ook online meedoen?

De cursus is – tenzij dit niet meer mag van de overheid – in de werkplaats aan de Veemkade in Amsterdam en niet online. Dat doe ik omdat ik dan makkelijker met je mee kan kijken en je sneller verder kan helpen. Als ik mijn aandacht moet verdelen tussen de cursisten op het beeldscherm en die in de werkruimte, dan doe ik beiden te kort. Ook heb jij, als je in de werkplaats aanwezig bent, beter contact met je medecursisten, en daar leer je ook veel van.
Mocht de cursus vanwege oberheidsmaatlregelen niet meer in de werkplaats kunnen plaatsvinden, dan is de cursus voor iedereen online.

Tickets

Onderstaand nummer bevat de tickets voor dit evenement in je winkelwagen. Klik op "Koop Tickets" om bestaande deelnemersinformatie aan te passen en de hoeveelheid tickets aan te passen.
Tickets zijn niet meer beschikbaar

Gegevens

Datum:
vrijdag 18 november 2022
Tijd:
13:30 - 16:30
Kosten:
€280,00
Evenement Categorie:

Locatie

Veemkade 570
Amsterdam, NH 1019BL Nederland
Bekijk de site van Locatie

Als je je inschrijft ga je akkoord met de algemene voorwaarden.

Behalve deze cursussen en workshops is het vanaf 4 personen ook mogelijk om een workshop op maat te boeken.